Lifou kerstavond
Christmas eve, zo de eerste 24 uur van de 48 uur zit erop, 48 uur die deze cruise erg belangrijk is. So far so good de corporate chef is vandaag al van boord gegaan, op zicht een goed teken ze noemen het in het head office al de pacific Smooth, alles gaat op z’n rolletjes erg fijn om te horen en goed voor het moraal uiteraars. De corporate chef was in mystery Island aanboord gekomen, blijkt dat ik nog met hem gewerkt heb op de Royal viking sun, maar voor twee maanden in 1998 maar ik weet het nog wel en hij dus ook, komt altijd in Handy. Een echte duitser maar wel een geschikte gast en hij was dus erg tevreden over alles hoe het leip hier, de chef moest natuurlijk weer een grap uithalen en had al een arbeit macht frei stikker in het chef office opgehangen voor ie kwam. De laatste twee dagen erg druk geweest met de diverse christmas display en ik moet zeggen petje af voor iedereen het is donders goed gelukt en iedereen die ik spreek zegt dat het het mooiste is wat ze in lange tijd hebben gezien. De pastry en baker hebben echt wonderen vericht en gister zijn we echt vanaf de ochtend tot ’s avonds vlak voor diner bezig geweest met de main display in het atrium en vandaag op mijn dek. Ik heb al wat foto’s geplaatst van de main display, erg mooi en de prijs onderling de drie schepen is zeker voor ons. Verder is het aardig onder controle en rustig in mijn sectie, ze gaan rond deze dagen toch vooral in de dining room eten. Verder wel een hoop gedoe met wat koks daar een indier die ik toch erg mag en een aardige gozer is, was vandaag voor de tweede keer ruim een uur te laat tsja dan moet je wel wat actie ondernemen kreeg zwaar op z’n kloten van chef en corporate en wil er nu af hij zegt dat ie problemen thuis heeft maar dat geloof ik niet hij wil gewoon nog niet maar kan wel. Hetzelfde met een andere indier wou met me praten vandaag maar even goed gedaan is wel zielig dan eerste keer van huis ingetogen gast wel ruim twee meter en groot noemen hem ook big boy maar trekt het dan effe niet. Kon hem gelukkig goed helpen en vertel dan doe iets leuks na je werk bellen een keer eruit internet etc, en dan zie je meteen dat ie vanavond opbloeit, dat is wel tof om te zien. Ze kunnen altijd bij me komen als er problemen zijn etc en dat is moeilijk voor die gasten je bent af en toe net een sociale werker maar het lukt aardig erg bevredigend moet ik zeggen. Ook goed nieuws die kok met appendix operatie is vandaag terug gekomen moet nog wel tien dagen rust houden maar is in ieder geval aanboord en komt snel terug een minder nu nog 4 tekort! Morgen kerst dus zal voor mij rustig zijn 90 % eet in de dining room misschien druk in Steakhouse maar verder een rustige kerst vanaf nu het meeste werk is gedaan.Ook goed nieuws is dat de huidige chef maar een maandje weggaat en dan terugkomt, ze zijn nog aan het kijken wie hem gaat vervangen voor een maand maar het wordt waarschijnlijk me en een zuid afrikaanse executive sous maar die is nieuw dus dat is goed nieuws voor mij doen ze niet als ik niet goed werk, dus dat wordt een spannend en uitdagend maandje.
@ Sea Na Mystery Island
Zo weer een dagje voorbij vandaag weinig nieuws eigenlijk een drukke lunch het was cruisefair, is een soort demonstratie van alles wat er aanboord te doen is. Dus winkels, bar foto en de galley uiteraard. Dit begint altijd vroeg dus iedereen komt eerst lunchen, en dan ook en masse met ze alle.
Ik zal een beetje een verslag doen van een ordinaire dag op zee hoe mijn schema is. Het verschilt namelijk met een dag in port dan heb ik een andere shift.
Ik begin om acht uur in port ook als er niks anders is, zoals een crewchange etc. Eerst even ontbijten en dan naar deck 6 waar de main galley en het chef office is, even goedemorgen aan de chef en kijken of er geen menu changes zijn of andere toestanden. Dan naar deck 12 waar dus café del sol is, buffet is dan al open voor ontbijt en neem het over van de sous chef. Rond acht uur op zeedagen is er nog weinig aan de hand dus ga ik eerst iedereen even langs, check of alles genoeg boven is, meestal hoef je alleen wat bacon en gegrilde tomaten bij te bestellen en wat koude dingen maar dat doen de koks zelf, we hebben daar twee zogenaamde runners die dus de godganse dag op en neer van deck 12 naar zes gaan met de lift. Al het eten voor het buffet komt daar vandaan dus die gasten zijn wel belangrijk! Ontbijt is een lijn op zee ongeveer tot tien uur en de andere lijn tot elf uur. Dus zorgen dat de eerste lijn op tijd sluit want ze moeten meteen de set-up doen voor lunch die dan meteen om elf uur opengaat.Je overlegt dus ook constant met het restaurant supervisor, en checkt constant de lengte van de lijn, en de voorraad en je zorgt voor de foodtags voor de lunch. Als er iets niet snel genoeg komt moet je zelf naar beneden en die gasten in de main galley shit geven en daar weer overleggen met de sous chef daar.Ik ren mezelf dus ook rot van boven naar beneden. Rond tien uur heb ik meestal een meeting met de chef en sous chefs, en eventueel met de f&B of maître erbij over speciale evenementen etc., speciale gevallen, crewchanges noem maar op.
Dan de lunch is dus van 1100 tot 1430, meestal alleen in het begin druk, zo halverwege begint ook de grill (die halve friet/shoarma tent) dus daar de boel in de peiling houden, en alvast de set-up voor steakhouse doornemen met restaurant manager. Van half drie tot vijf heb ik m;n break, meestal lekker een middag tukkie, of een training. 's Avonds begint het buffet om half zes en the Steakhouse ook dus dat ook weer allemaal opstarten, en om vijf uur heb je ook nog kids diner en de pizzeria/tratoria opent, dus dan hebt je het effe heel druk met alles. Het buffet is dan alleen het eerste uur druk en daarna ben ik het meeste met the steakhouse bezig daar betalen ze een $25 covercharge dus dat moet wel goed zijn, ook de pizzeria kan 's avonds heel druk zijn dus daar moet je ook alert op zijn is aan de hele andere kant van de pool areas dus je loopt heel wat kilometers. Dan meestal rond tienen klaar en nog een half uurtje administratie in chefs office met een wijntje met chef altijd lachen even de dag door nemen. Die man blijft ongelofelijk lachen vandaag liep ie in een keer rondt met zo'n Santa hoed had ie helemaal verbrand groen geverfd als een soort Santa uit Trading Places, I have Always Be a rebel zegt ie dan. Dan is het nog een borrel in de crewbar of even computer en dan sleeping time!
Brisbane
Zo deze dag zit er weer op en geloof me we hebben onze lieve heer op de blote knietjes bedankt daarvoor. Hoefde gelukkig niet heel vroeg te beginnen en geen opening van ontbijt half acht, maar daarna straight tot sluit had nog net een kwartiertje de tijd om te eten 'savonds,
Het was dus een soort inaugurate in Brisbane vandaag dus plenty media en de hele big babalooba's van head office. Vip lunch om twaalf uur voor tweehonderd man en alles open vroeg elf uur. Ontbijt en disembarkation ging snel dus na acht uur was de hele boot leeg maar ook weer rapido vol.
Wel ‘s ochtends de eerste major dissaster de twee pizzaboys dachten dat ze twee orders elf uur en kwart voor 1 ‘s avonds hadden maar dat was dus ‘s ochtends, dus meteen de chef maitre d op m'n bieper en telefoon. Die gasten lagen nog lekker te tukken en die pizzaoven heeft een uur nodig om op te warmen, gelukkig was m'n beste gast terplekke en konden we het nog net redden. Ronald heet ie is deze week net gepromoot en terecht die gast is razendsnel, ongelovelijk netjes, zeurt nooit en helpt je altijd meer dan verdiend. Het volgende probleem was een andere chef, had buikpijn bij z'n blindedarm, slecht nieuws naar de dokter en later vanboord ziekenhuis operatie en dus voorlopig niet meer terug! Komen nu vijf koks tekort en das echt teveel nu met de christmas cruise.
De decoratie is nu allemaal klaar en het wordt wel mooi allemaal huisjes van chocolade met candy santas etc, ziet er goed uit en je komt dan toch wwat meer in de stemming.
De rest van de dag ging wonderbaarlijk gladjes wel druk en een hoop werk maar toch voldaan en de chef en f&B waren erg blij, en ook de ceo en de rest gingen erg blij vanboord en dat was goed voor de sfeer.
We hadden weer late sail away uit Brisbane de port zelf is prut ver van de stad de balle te doen daar, en je vaart zo'n beetje vier door een kanaal en langs eilanden voordat je op open zee bent dat is wel leuk opzicht.
De corporate chef is niet aanboord gekomen, hij komt nu de 22 in Isle of Pines wat ons betreft blijft ie lekker helemaal weg. Op die andere schepen is het een grote chaos en hier loopt het ondanks alles aardig soepel. De chef zat al te lachen en hoopte ook dat ie niet komt, het zou me niks verbazen dat ze het gewoon rond bazuinen om iedereen scherp te houden, dat is vandaag aardig gelukt. Nu twee seadays en back to normal zo'n beetje, alleen nu dus boven ook een mannetje minder en dat voelen ze en ik ook wel.
Vandaag was het trouwens vanaf de middag slecht weer wel donders warm humid tropisch maar het regende als een dolle de eerste regen sinds ik aanboord ben. Das wel raar als je dan CNN en bbc worldnews zie en het slechte winterweer in europa en hier zo warm. Later meer!
Laatste Sydney
Zo dat is weer een tijdje geleden, eindelijk weer wat tijd zitten nu in Sydney en de laatste keer helaas als homeport! Brisbane wordt het nu en das geen goed nieuws we komen daar vroeg aan elke keer enwe gaan ook vroeg weg (tweeuur 's middags) dus geen tijd om eraf te gaan. En de port ligt blijkbaar op een half uur van de stad een of andere gribus containerhaven.
Maar vandaag dus vroeg begonnen half vijf en vanaf acht uur vrij tot een uur 's middags dus lekker de stad in en mooi weer erg warm maar toppie dus. Beetje geshopt voor toiletspullen etc en lekker geluncht en een beetje rond gekeken, blijft echt een top stad.
Nu dus een twee daagse cruise naar Brisbane, en dan de kerstcruise van negen dagen, dat wordt erg druk uiteraard maar ook wel gezellig. De negentiende komt ook de corporate chef aanboord voor een cruise dus dat geeft ook wel weer extra stress en een hoop gedoe met zich mee. Maar ook wel weer spannend. We vertrekken vanavond rond negen uur dus dat wordt wel een speciale sailaway, daarom was iedereen ook vrij vanmorgen de nieuwe club gasten komt pas om twee uur aanboord, dus dan openen we pas tot sluit in een ruk met bbq en alles, dus dan wel lang.
Zo deze dag zit er weer op na vanmorgen ging het snel bergafwaarts, de nieuwe passagiers kwamen allemaal laat en de lunch liep nou niet echt naadloos over in diner. Een grote chaos en ik zit al lang op zee niet en heb wel het een en ander aan passagiers gezien, maar wat we nou aan boord hebben is echt te maf voor woorden. Echt niet normaal dronken luidruchtig onbeschoft en het eten wat ze oplaaien is echt niet te beschrijven. Dan ook nog te laat sailaway half tien en tien sluit de boel maar ze kwamen net zo vrolijk weer voor de derde keer opdraven. Dat werdt me dus echt te gek en had een flink argument met de maitre de hotel niet bevorderend voor de bloeddruk geloof me.
Het zal morgen wel het zelfde liedje zijn twee daagse cruise die ze waarschijnlijk voor 300 aus dollar verkocht hebben en die mafkezen willen maar een ding eten en drinken.
Dan de eerste dag in Brisbane komt het hele headoffice, media en corporate circus aanboord voor een soort inaugural in Brisbane, dus dat wordt ook een dag in hel. En dan de christmas cruise metde corporate chef aanboord er achter aan, dus je kunt je voorstellen dat het een heet en zwaar weekje wordt. Gelukkig niet langer, en naar ik begrijp is het op de andere twee schepen van p&O nog tien keer erger daar gaat de een na de andere huilend naar huis.
Gelukkig hebben we nog wel veel lol en onze grote inspirator headchef Marc houdt de boel wel aan de gang en wordt met de dag grappiger.
Volgend blog zal wel na deze periode komen en zal wel veel te vertellen hebben, iedereen alvast een fijne en naar ik begrijp een witte kerst! Hier wordt het warmer en warmer, blijft maf met kerst!
Sydney
Zo dat is weer even geleden, vandaag dus het einde van de tweede cruise alweer, gaat echt snel, voor mij althans. Ben blij dat deze erop zit een hoop vervelende mensen en langer dan tien dagen wordt het er niet leuker op. Verder dus mijn keuring gehad in Port Vila Vanuatu was wel lache er lekker even af en die keuring was zo gepiept maar ben daarna nog even lekker de stad in gegaan op m'n gemakje en lekker gegeten en wat rond gekeken. Was wel een mooi stadje maar ook erg touristich met van die onbenullige winkels en veel alcohol en sigaretten winkels. Het was er ook erg warm dus was daarna wel weer blij dat ik terug was in de airco. Was de laatste cruise trouwens extreem warm echt elke dag rond de 38 graden en een hoge lucht vochtigheid niet te doen, wordt je toch ook sneller moe van.
Die oen van een sous chef is er gelukkig af wat een sul zeg iedereen werdt er doodmoe van die maf stond echt letterlijk een uur aan de lijn naar een pot lasagna of iets anders te staren zonder ook maar iets te doen of te bewegen, of hij liep alleen maar rondjes en deed niks. De chef was het zo zat dat ie de laatste twee dagen voor Sydney niet eens ze hut uit hoefde te komen liep meer in de weg dan iets anders echt te maf voor woorden hoe ze zo iemand aan kunnen nemen.
Verder vandaag twee nieuwe gasten gekregen een filipijn en een heel klein Indonesier, op het eerste gezicht prima krachten dus dat is wel fijn was vandaag dus wel druk en weing tijd omdat je dus in het begin twee man mist die nieuwe moeten eerst allemaal intro's doen etc dus dat is wel weer even improviseren, en het is altijd jammer als er twee goeie weggaan. Heb ook eindelijk wat foto's geupload en daar staan de twee oudgediende op in de lido.
Dit wordt een lort cruisje 7 dagen en dan de laatste keer sydney, das wel jammer, Brisbane schijnt echt een bagger port te zijn en ver van het centrum weg, we zien wel weer.
Verder is iedereen uiteraard al erg druk voor de kerst vooral de pastry allemaal kersthuisjes etc en heel veel decoraties en planning morgen een zware meeting over het een en ander, wordt een drukke maar ook leuke tijd denk ik! Later meer kan me ogen niet meer open houden!
Noumea New Caledonia
Zo dat is even geleden twee redenen donders druk en het internet lag er vier dagen uit, ze noemen het the old lady het schip, en ik begin steeds meer te begrijpen waarom. Er gaat hier nogal het een en ander kapot en wordt dan op z'n Italiaans gemaakt dus dan weet je het wel, zolang het vaart en vooruit gaat is het wel best!
De drie dagen Sydney gingen helaas niet door, ze vonden het blijkbaar toch wat te duur en dat is ook wel begrijpelijk, ga nu overmorgen in Port Villa Vanuatu naar een dokter en ze hebben hier aanboord al een x-ray etc gedaan. Wel jammer want op de turnaround dag in Sydney heb ik dus echt geen tijd om eraf te gaan. Die dagen zijn zo krap gepland ik blijf me verwonderen hoe ze dat voorelkaar krijgen zelfs na al die jaren! Het hele zooitje eraf tot tien uur en anderhalf uur later staan er weer 2000 hongerige nieuwe Aussies aan je buffet ongelovelijk.
En eten kunnen ze het lijkt deze cruise nog weer erger en het stikt nu echt van de wat ordinaire trashy mensen, en veel te veel vervelende jankerige kleine dikke kinderen niet tof.
Zal straks met de christmas en newyears cruise nog wel erger worden als de vakanties hier beginnen. Verder hebben we een nieuwe sous chef aanboord gekregen in Sydney, maar dat had ik na vijf minuten al gezien dat dat niks was, een Indier al flink oud en nieuw. En jawel was dus compleet waardeloos en was meteen homesick en liep de hele dag rond alsof de eigenaar was, en voerde echt niks uit. En vandaag heeft ie dus ontslag genomen en gaat er komende Sydney weer terug naar India, mooi balen zijn er nog twee over en das geen goed nieuws voor ons, hopelijk kunnen ze nog iets regelen voor komende Sydney maar ben bang.
Met de chef wordt het wel steeds gezelliger 's avonds altijd een glas wijn na afloop in chefs office en beetje bij babbelen hij blijft grappig en ligt erg goed bij iedereen.
Verder neergens meer eraf geweest echt geen tijd, als ik die keuring in Vila krijg plak ik er wel mooi een paar uurtjes sightseeing en shopping aanvast het is goed met ze, mag die Indier nog effe ze best doen voor z'n centen.
Ik moet zeggen het team boven is echt super ze doen alles voor me en zijn ook erg grappig en de sfeer is goed, helaas gaan er komende Sydney weer twee naar huis maarja dat blijf je houden. Komende Turnaround gaan er ookaf de Kapitein, chief engineer, en de F&B dus weer een heel nieuw management team ben benieuwd.
Ik zie wel steeds meer dat dit echt wel een party boot is als ik nogal een s over dek loop wat op weg is naar m'n cabin daar is het echt de hele dag feest harde muziek bands disco, de meest achterlijke spelletjes in het zwembad enop dek, je lacht je echt ziek waar die mensen zich voor lenen, maar wel grappig om te zien. Ik zou het niet kunnen dat cruisestaff entertainen, echt elke cruise dezelfde flauwe grappen ook van de cruise director op tv de morning show wordt je mee wakker nou ik heb er nu al m'n buik van vol echt elke ochtend dezelfde flauwekul!
Ik zal weinig van Sinterklass zien of meemaken want er is nog maar een andere nederlander aanboord een Gitarist , beetje moeilijk vieren met z'n tweeen, maar ik hoop dat iedereen in Holland een fijne avond heeft zal aan jullie denken. Ik denk dat ik nu maar om de 4 of 5 dagen een verhaal doe houdt het spannend!
Mystery Island
Is dat niks voor een titel! Maar zo heette het dus echt en het zal voorlopig een mystery blijven want ik heb er weinig van gezien. Ik hoorde dat het zo genoemd wordt omdat erin de tweede wereldoorlog een of andere basis was en de japanners het niet konden vinden, en het is ook op geeneen kaart te vinden.
Was vandaag een hectisch dagje erg druk in het buffet en ook laat, iedereen kwam rond half drie terug 's middags maar dan gaat het buffet dus eigenlijk dicht en een kant open voor tea time. Maar vandaag ging dat dus effe niet door stond een rij van het begin tot aan het zwembad , das geen goed nieuws geloof me, had op het end alleen nog een half bakje gare ratatouille over en zelfs dat stonden ze nog uit te schrapen en een half uur later staan ze een groot bord vol met cookies en taartjes vol te laden, echt ongelovelijk waar ze het laten mag joost weten!
Ook nog ander maf nieuws, ze zijn blijkbaar m'n medical kwijt geraakt en nou moet ik komende zondag eraf in Sydney en dan in een hotel en maandag naar een doktor voor een nieuwe medical en dan vliegen ze me dinsdag naar Noumea (new Caledonia) en dan stap ik woensdag daar weer op. Dus effe er tussenuit das natuurlijk wel even lekker twee dagen Sydney op kosten van de company, en een nachtje op Noumea. Maarnatuurlijk wel raar en weer een hoop gedoe, de chef was er uiteraard niet echt happy mee want die mist me voor drie dagen, Maar voor mij wel even lekker. Morgen Isle of Pine schijnt echt het summum van tropical bounty islands te zijn ben benieuwd!
Fiji Suva Suva
Zo weer een dagje voorbij vandaag was weer een tenderport in Fiji Suva zag er van veraf mooi maar mistig and bewolkt uit, ben er niet afgeweest vandaag.
Begin er nu echt een beetje in te komen en dat is een goed gevoel , duurt toch een poosje voordat je iedereen in je tem kent, vooral bij de ie filipijnen die hebben allemaal dezelfde naam lijkt het wel. En m'n team is ook behoorlijk groot zoals ik al melde zijn het bij elkaar drie restaurants en het hele buffet. Ik heb al uitgevonden dat ik over die friet joint me geen zorgen hoeft te maken die twee die daar staan doen het volgens mij op de automatische piloot ze rekenen zelfs alles af en doen op commando een dansje voor de passagiers perfect. Alleen die pizza toko heeft het wel aardig druk maar daar staat wel een goed team. Het meeste werk is toch wel het buffet en dat steakhouse daar betalen ze een covercharge van $25 dus dat moet wel ok zijn.
Gisteravond nog met de hele club naar de crewbar geweest een of ander world famous filipijn had een bokswedstrijd voor wk werd live uitgezonden was super gezellig de hele hut opstelten! Morgen een rustige dag op zee we hebben alleen weer een of andere maffe training met m'n grote vriend Mauro dus dat wordt weer lache. En 's avonds een grote bbq op deck met kook demo's en de hele ratteplan dus genoeg te doen!